Waarom praten we in onze slaap?

Waarom praten we in onze slaap?

Terwijl de een zachtjes snurkt, geeft de ander hele monologen tijdens het slapen. Slaappraten komt bij ongeveer vijf procent van de volwassen bevolking voor en dan vooral bij mannen. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En hoezo heeft niet iedereen er last van? Dat leggen wij je haarfijn uit in deze blog. 

Hoe komt het en is het gevaarlijk?

Tijdens het slapen geven onze hersenen twee stofjes af, glycine en gamma-aminoboterzuur (GABA). Deze twee stofjes zorgen ervoor dat je spieren en dus je lichaam als het waren verlammen. Bij de meeste mensen worden hier ook de stembanden verlamd, maar bij enkele werkt dit niet goed. Hierdoor is het mogelijk dat deze mensen praten in hun slaap. Verschillende factoren kunne dit slaappraten verergeren, zoals stress, angst of heftige emoties. Mensen die overdag angstig zijn praten vaker in hun slaap. Meestal wordt er tijdens het slaappraten niets nuttigs gezegd. Het heeft dus geen zin om met een slaappraten in gesprek te gaan want ze slapen wel echt. 

Slaappraten op zichzelf is naast dat het hinderlijk kan zijn voor je partner, niet gevaarlijk. Wel kan het duiden op andere problemen. Zo kan je een slaapstoornis of te veel stress hebben. Als het slaappraten leidt tot vermoeidheid is het misschien een idee om langs de dokter te gaan. 

Wat kun je er tegen doen?

Er is niet echt een remedie tegen slaappraten. Wel is het belangrijk om goede slaapgewoontes te handhaven. Zorg ervoor dat je een goed slaapritme hebt door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan. Vermijd ook oppeppende dranken zoals koffie en alcohol voor het slapen gaan. Ook is het handig om op zoek te gaan naar het achterliggende probleem, als die er is. Probeer bijvoorbeeld iets aan je stress te doen. 

 

Als laatst is het natuurlijk belangrijk om comfortabel te slapen. Kies daarom voor het juiste beddengoed. Neem hiervoor gauw een kijkje op onze website!

 Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen