Minder zweten in bed, hoe doe je dat?

Je kent het wel, midden in de nacht schrik je wakker van een nare droom. Na bijgekomen te zijn probeer je weer in slaap te vallen, maar dat lukt niet door je drijfnatte bed. De avond ervoor was er geen druppel zweet te bekennen en nu zwem je erin. Maar waarom zweten we eigenlijk tijdens het slapen gaan? En hoe kun je het voorkomen? Dit leggen wij je uit in dit blog. 

Zweten is hoe vervelend het ook is belangrijk voor ons. Zodra je lichaamstemperatuur boven de 37° probeert je lichaam deze temperatuur weer omlaag te brengen door de zweetklieren open te zetten. Dit zweet verdampt voert warmte af waardoor je lichaam weer af kan koelen. Zweten is dus heel belangrijk, maar zodra het je nachtrust verstoord is het helemaal niet zo fijn. 

Wat te doen tegen nachtzweten?

Als eerst is het handig om de oorzaak van het zweten te achterhalen. Vaak is dit angst of stress. Hierbij komt er adrenaline vrij dat je hartslag en bloeddruk verhoogt wat de kans op zweten weer groter maakt. Probeer dus voor het slapen gaan je stressniveau te verlagen. Dit kun je doen d.m.v activiteiten zoals meditatie en yoga, maar ook gewoon een boek lezen kan helpen. 

Ook het hebben van een ontspannen avondritueel kan hierbij helpen. Zo breng je jezelf tot rust zodat je makkelijk in slaap valt. 

Nachtzweten kan ook komen door je avondmaal. Als je iets heel pittigs eet is de kans dat je gaat zweten veel groter. Hetzelfde geldt voor cafeïne houdende drankjes en roken. Probeer daarentegen juist voedingsmiddelen te eten die helpen bij nachtzweten, zoals soja en lijnzaad. 

Ook passend beddengoed is van belang. Als jouw dekbed te dik en warm is verstik je je lichaam als het waren. Als je last hebt van nachtzweten is het daarom van belang om een luchtiger dekbed te nemen. Ook is het handig om op de warmteklasse te letten, ga bijvoorbeeld voor een klasse 2 of 3 in plaats van 1. Deze dekbedden zijn wat dunner en zorgen daardoor minder voor nachtzweten.

Ook is het belangrijk om een matrasbeschermer te gebruiken. Als je dit niet doet dan trekken alle bacteriën met het zweet je matras in, dit is niet zo fris. Een molton of matrasbeschermer vangt dit zweet op waarna je het gewoon in de wasmachine kan gooien. Zo blijft je matras een stuk langer fris. Shop nu de beste moltons bij Dekbed-Delivery!
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen