Dit is het effect van cafeïne op je slaap

Dit is het effect van cafeïne op je slaap

Drink jij s’ avonds na het eten nog een kopje koffie? Dan is het misschien tijd om hiermee te stoppen. Je hoort het overal: door cafeïne kan je niet slapen. Maar is dit wel echt zo? In dit blog leggen we jou haarfijn uit hoe dit werkt.

Wat is cafeïne?

De meeste mensen denken bij cafeïne gelijk aan koffie, maar cafeïne zit in veel meer producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdrank, thee en zelfs chocolade. Cafeïne heeft een oppeppend effect, perfect voor de vroege ochtend dus. De afbraaksnelheid van cafeïne is voor iedereen anders. De een heeft aan het einde van de dag nog last van het kopje in de ochtend, terwijl de ander naar een paar uur geen effect meer heeft. Gemiddeld duurt het ongeveer vier tot zes uur voordat cafeïne uit je lichaam is. 

 

Het innemen van cafeïne kan invloed hebben op je slaapritme. Dit komt omdat cafeïne je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling stimuleert. Hierdoor maakt je lichaam weer adrenaline aan. Door deze aanmaak kan je moeilijker in slaap vallen. Uit onderzoek van Christopher drake blijkt dat een kopje koffie 6 uur voor je slaap al invloed heeft op je slaap. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die een cafeïne pil inname gemiddeld een uur korter sliepen.

4 Tips

Als jij meer dan 400 milligram cafeïne binnenkrijgt per dag dan kan het slim zijn om te minderen. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, daarom 4 tips om te minderen. 

Ga op tijd naar bed

Als je op tijd naar bed gaat ben je de volgende dag minder moe. Dan is je drang naar cafeïne doe volgende dag ook minder groot. 

Drink thee

In thee zit net als in koffie ook cafeïne, wel zit er in thee ongeveer één derde van de hoeveelheid cafeïne dat in een kopje koffie zit. Door thee te drinken in plaats van koffie daalt je cafeïne inname al een stuk.

Cafeïnevrij

Drink jij koffie vooral voor de smaak en minder voor de energie? Kas dan eens vaker voor een cafeïnevrij kop koffie. De smaak is bijna hetzelfde en je houdt er ook nog eens een heerlijke nachtrust aan over.

Drink genoeg water

Koffie drinken is voor velen ook een gewoonte. Probeer deze gewoonte te doorbreken door wat vaker voor een glaasje water te gaan. 

 

Probeer dus te minderen met je cafeïne inname zodat je ‘s avonds heerlijk kan slapen. 

Dit is het effect van cafeïne op je slaap
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Je winkelwagen